12 september: Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag in Heemstede op zaterdag 12 september 2015 (Thema: Kunst en Ambacht) organiseert de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) de volgende activiteiten:

Algemene Begraafplaats, Herfstlaan 3: open van 10-15 uur voor een rondwandeling en bezoek aan de grafstenentuin. Diverse steenhouwers tonen voorbeelden van hun ambacht. Om 13.00 uur geeft Marc de Bruijn van de HVHB in de aula een lezing “Hier rusten zij die Heemstede groot maakten”.

Bakkershuisje uit de 17e/18e eeuw, Blekersvaartweg 23: open van 11-15 uur met rondleiding.

Doopsgezinde Kerk (de Kleine Vermaning), Postlaan 16: open van 11-15 uur. Toelichting over de architectuur van de Amsterdamse school.

Galerie De Bleeker, Blekersvaartweg 18: open van 11-15 uur. Veel van Snitkers kunst is te zien en Willem kan er nog veel meer over vertellen.

Hartekamp, Herenweg 5: open van 10-14.30 uur, rondleiding door het hoofdgebouw.

Huis te Manpad, Herenweg 7-11: zaterdag en zondag ieder uur van 10-15 uur een rondleiding door de tuinen. Tuinbaas Fred Hengst vertelt over het ambacht van tuinbaas op de buitenplaatsen. Enkel op zondag om 11 en 15 uur een lezing over de kunst van het leifruit in het koetshuis.

Molentje Groenendaal: de gehele dag open met toelichting en muziek door molenaar Rob Hinse. Expositie van schilderijen, litho's, prints en steendrukken van de molen gemaakt door kunstenaars als Jan Wiegman, P.J. Lutgers, J.W.Post, Reinout Brands en Gerard Swanepoel.

De Oude Meelfabriek, Glipperdreef 94: open van 11-15 uur. In het atelier tonen kunstenaars hun werk.

Pinksterkerk, Camplaan 18: open van 13-16 uur. Uitleg over de Glas-in-betonramen van dit rijksmonument en het pinksterverhaal.

Pompstation Waterleiding, Leidsevaartweg 73: open van 11-17 uur met rondleiding.

Raadhuis, Raadhuisplein 1: de HVHB organiseert op 12 september in de Burgerzaal van 13-16 uur een taxatiemiddag. U kunt kosteloos uw antiquiteiten, waaronder boeken en landkaarten, laten taxeren door twee beëdigd taxateurs, de heren Jan Hein Heerkens Thijssen en Ad van der Marel. Om ervoor te zorgen dat iedereen aan de beurt komt, mag iedere aanwezige één antiek voorwerp ter taxatie aanbieden.

Tijdens deze middag is er eveneens in de Burgerzaal een wijnproeverij van Paul Brantjes Wijn en u kunt de tentoonstelling Schatten uit het archief van de gemeente en de HVHB bekijken. Uit de archieven van gemeente en HVHB zijn een 50 tal schilderijen en prenten geselecteerd, die zelden of nooit aan het publiek worden getoond. De tentoonstelling duurt van 4 september t/m 23 oktober.

Actuele informatie vindt u op de website van de HVHB www.hv-hb.nl

De open monumenten in Bennebroek vindt U op www.onsbloemendaal.nl

Algemene site over de Open Monumentendag: www.openmonumentendag.nl

Naar boven