Jaarprogramma 2019

Jaarprogramma 2019 Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

Ook in 2019 onderneemt en organiseert de HVHB tal van activiteiten, vanzelfsprekend ook in ons Pomphuis naast de watertoren. Veel van ons jaarprogramma 2019 staat al vast, maar sommige activiteiten worden nog nader gepland. Wijzigingen in het programma zijn altijd mogelijk, raadpleeg daarom regelmatig de website. En geef u op voor onze e-mail nieuwsbrief (via secretaris@hv-hb.nl).

27 februari - Lezing over de buitenplaatsen rond Huis te Manpad
Martin Bunnik geeft in het Pomphuis een presentatie over buitenplaatsen rondom Huis te Manpad. Hij vertelt hoe de buitens ontstonden en bespreekt kort de geschiedenis van Woestduin, Leyduin, Huis te Manpad, De Hartekamp en de Overplaats.

Locatie: Pomphuis, Watertoren 2, Heemstede (bij de Nijverheidsweg)
Kosten: leden HVHB gratis, niet-leden € 5,- (graag vermelden of u lid bent)
Opgeven bij: Gerry Weijers, evenementen@hv-hb.nl of 023 584 62 34

Foto NHA

6 maart - Koffie met HeerlijkHeden over de bollen
Het is nog geen honderd jaar geleden dat Heemstede en Bennebroek echte bollendorpen waren. Daarom organiseren we een Koffie met HeerlijkHeden over de ver­dwenen bloembollencultuur. We hebben twee oud-bollenkwekers uitgenodigd om hierover te komen vertellen. Misschien heeft u zelf ook nog wel leuke herinneringen aan de tijd dat bollenvelden in deze regio mede het landschap bepaalden.

Opgeven bij: Ellen Kerkvliet, ellenkerkvliet@gmail.com of 023 538 36 90

Toegang gratis. Omdat onze ruimte beperkt is, is het noodzakelijk om u van tevoren op te geven. Geef dan ook aan of u alleen komt of met meer mensen.

11 april - Lezing over de Kathedrale Basiliek Sint Bavo
De kathedraal aan de Leidsevaart is een beeldbepalend element in het silhouet van Haarlem. Na een jarenlange restauratie, die nog niet afgerond is, is het aanzien veran­derd en straalt de kathedraal in een nieuw licht. Hillebrand de Lange neemt heel ver­rassend de altaarstukken van Jan van Eyck, Rogier van der Weiden en Hans Memling (drie Vlaamse Primitieven uit de 15de eeuw) als vertrekpunt om de Kathedrale Basiliek te begrijpen.

Locatie: Pomphuis, Watertoren 2, Heemstede (bij de Nijverheidsweg)
Kosten: leden HVHB gratis, niet-leden € 5,- (graag vermelden of u lid bent)
Opgeven bij: Joke Dondorp, joke@dondorp.info

Vanaf 28 april - Volop aandacht voor Hendrik van den Eijnde
De beeldhouwer Hendrik van den Eijnde werd 150 jaar geleden, in 1869, in Haarlem geboren. Vanaf 1922 woonde hij in een zelf ontworpen atelierwoning aan de Willem van de Veldekade in Heemstede. In beide plaatsen, maar ook ver daarbuiten, is werk van Van den Eijnde te bewonderen. In Heemstede onder meer zijn beelden op de Bronsteebrug, daarbuiten het Scheepvaarthuis in Amsterdam en het Van Heutsz-monument in Jakarta.
De HVHB en de Historische Vereniging Haerlem vormden samen een werkgroep die al ruim een jaar actief is om alles over deze bijzondere beeldhouwer te achterhalen. Op het programma staan een tentoonstelling in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem (mei-juni), excursies, lezingen en workshops over beeldhouwen in de Hoofdwacht in Haarlem.

Data, locaties en tijdstippen zijn nog niet allemaal zeker, dus houd de website, HeerlijkHeden en de plaatselijke pers in de gaten!

25 mei-2 juni – In het kader van de Week van de Begraafplaats geeft Marc de Bruijn op 25 mei een rondleiding over de Algemene begraafplaats Heemstede. Op 29 mei vindt een herdenking plaats van Bas Timmerman, de voetballer die op die datum tachtig jaar eerder overleed. Hij speelde bij het (nu Haarlemse) EDO. Zijn graf is te herkennen aan de grote marmeren bal.
 Foto Theo Out

Mei/juni - Tentoonstelling handschoenenfirma Laimböck (Pomphuis)

Mei/juni - Koffie met HeerlijkHeden over Laimböck (Pomphuis)

6 juni- Voorjaarsbijeenkomst HVHB (Raadhuis Heemstede).
Centraal staat een presentatie door Michel Bakker over (de toekomst van) religieus erfgoed in Heemstede. Een actueel onderwerp: de Pinksterkerk is onlangs verkocht aan Stadsherstel Amsterdam, zodat de toekomst van het gebouw geborgd is, de kerk op het Valkenburgerplein wordt op afzienbare termijn afgestoten. De toekomst van dit gebouw is ongewis.

Aug/sept - Koffie met HeerlijkHeden (Pomphuis)

Augustus: Wandeling met gids door Haarlem

14/15 september - Open Monumentendagen (thema: Plekken van plezier)

November: Presentatie over karakterbehoud (Pomphuis)