Jaarprogramma 2020

Jaarprogramma 2020 Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

Ook in 2020 onderneemt en organiseert de HVHB tal van activiteiten, vanzelfsprekend ook in ons Pomphuis naast de watertoren. Veel van ons jaarprogramma 2020 staat al vast, maar sommige activiteiten worden nog nader gepland. Wijzigingen in het programma zijn altijd mogelijk, raadpleeg daarom regelmatig de website. En geef u op voor onze e-mail nieuwsbrief. 

Vanwege het Coronavirus zijn een aantal activiteiten afgelast.

De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek heeft helaas moeten besluiten dat de activiteiten die voor de maand maart gepland stonden, niet doorgaan. Ook de wandelexcursie van 3 april is komen te vervallen. Zie onderaan deze pagina.
Dit heeft alles te maken met de landelijke maatregelen rond de verspreiding van het coronavirus in combinatie met het feit dat een belangrijk deel van de doelgroep van de vereniging uit ouderen bestaat. De HVHB gaat nog kijken wanneer later dit jaar de nu gecancelde activiteiten alsnog kunnen plaatsvinden.

De afgelasting betreft de lezing op 18 maart over het Wandelbos Groenendaal en de ‘Koffie met Heerlijkheden’-lezing op 25 maart over Adriaan Pauw. Tevens is de wandelexcursie van 3 april vervallen.

April/mei   Expositie over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding - opening 25 APRIL UITGESTELD
In ons Pomphuis naast de Watertoren tonen we films, foto’s en voorwerpen uit het archief van de HVHB. Ervaar de Tweede Wereldoorlog in Heemstede en Bennebroek. Veel van het materiaal is nog niet eerder geëxposeerd. Er verschijnt een speciaal themanummer van ons kwartaaltijdschrift HeerlijkHeden, dikker en uitgebreider met nieuwe onderzoeken en interviews.

Tentoonstelling geopend:    25 april 11-15 uur (opening om 11 uur) -  UITGESTELD
                                                         26 april 11-15 uur
                                                         5 mei 11-15 uur
                                                         9 mei 11-15 uur
                                                         10 mei 11-15 uur
                                                         20 juni 11-15 uur (Veteranendag)
Toegang gratis voor leden en niet-leden.

Donderdag 14 mei   Wandeling Groenendaal
Als vervolg op de lezing van 18 maart is  er op donderdag 14 mei een wandelexcursie in Groenendaal samen met de beheerder. Meer informatie hierover volgt.

Zondag 24 mei   Voorjaarsmarkt Binnenweg/Raadhuisstraat
De HVHB heeft een stand (ter hoogte van de winkelgalerij) op de jaarlijkse voorjaarsmarkt. Hier kunt u lid worden en onze publicaties aanschaffen waaronder het themanummer van ons kwartaaltijdschrift HeerlijkHeden over de Tweede Wereldoorlog in Heemstede en Bennebroek.

Donderdag 4 juni   Voorjaarsbijeenkomst HVHB Oude Kerk Heemstede
In het Adriaan Pauwjaar 2020 houden we onze voorjaarsbijeenkomst natuurlijk in de Oude Kerk met o.a. een lezing met o.a. een lezing over Adriaan Pauw. 

Aanvang: inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20 uur. Na afloop informeel samenzijn.
Locatie Oude kerk, Wilhelminaplein.
Toegang gratis voor leden en niet-leden.

Zaterdag 6 juni   Weekend van de begraafplaats

Van 5 t/m 7 juni is weer het Weekend van de Begraafplaats. Op begraafplaatsen door het hele land worden dan activiteiten georganiseerd, zijn er lezingen en speciale rondleidingen. Een soort Open Monumentendagen, maar dan op begraafplaatsen.

Thema van dit jaar is: ‘Begraafplaatsen: vol liefde’. Begraafplaatsen zijn plekken vol liefde en herdenken. Over ieder grafmonument kan een verhaal worden verteld over liefde, tussen geliefden, vrienden, collega’s, ouders en kinderen. Dat een begraafplaats een omgeving ‘vol liefde’ biedt, blijkt ook uit de zorg en aandacht van de mensen die de begraafplaats onderhouden. En tot slot zijn begraafplaatsen ook plaatsen vol liefde voor de natuur, groene oases in stedelijke gebieden, die ruimte bieden voor stilte en herdenken.

Op www.weekendvandebegraafplaats.nl vindt u het landelijke programma.

Op de Algemene begraafplaats aan de Herfstlaan organiseren de gemeente Heemstede en de HVHB op zaterdag 6 juni een speciaal programma. Wethouder Nicole Mulder vertelt wat er de laatste tijd aangepakt is op de begraafplaats en wat de plannen zijn. Marc de Bruijn van de HVHB vertelt een aantal verhalen over bijzondere graven en mensen. Daarna is er een korte rondleiding en een optreden met live muziek bij de zitplaatsen in de open lucht (naast de grafstenentuin).

Het programma start om 13.00 uur en om 14.30 uur in de aula. Toegang is gratis en reserveren is niet nodig

Juli   Bezoek en wandeling Bakenesserkerk Haarlem
Meer informatie volgt.

Augustus   Wandeling Haarlem, Thema Art Deco
Meer informatie volgt.

12 september   Dag nieuwe bewoners Heemstede
Meer informatie volgt.

12/13 September   Open Monumentendag
Thema van dit jaar is ‘Leermonument’. Nadere bijzonderheden volgen. 

Oktober   Lezing Pomphuis
Meer informatie volgt.

12 november   Najaarsbijeenkomst  HVHB (Trefpunt Bennebroek)
Aanvang: inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20 uur. Na afloop informeel samenzijn.

Locatie Oude kerk, Wilhelminaplein.
Toegang gratis voor leden en niet-leden.

=================================================================================

Woensdag 18 maart   Lezing Groenendaal ‘Bos en Park’ - AFGELAST
Een virtuele wandeling langs natuur- en cultuurhistorische elementen. Van het eerste historische gebruik tot modern geïntegreerd bosbeheer. Ervaar Groenendaal door de ogen van beheerder Rogier van Veldhuizen en leer het landschap lezen.

Aanvang: 14.00 uur, locatie Pomphuis, Watertoren 2 (bij de Nijverheidsweg).
Kosten: voor leden HVHB gratis, niet leden: € 5. Maximum aantal deelnemers: 20.
Opgeven bij: Joke Dondorp, joke@dondorp.nl

Vrijdag 3 april   Wandelexcursie Vinkenduin en Woestduin - AFGELAST
Vinkenduin, Woestduin en Leyduin zijn eigendom van Landschap Noord-Holland. Het huidige huis Vinkenduin – de naam verwijst naar de voormalige vinkenbaan – is gebouwd in 1919. Het terrein was vroeger jachtgebied voor de bewoners van Leyduin en gasten van andere buitenplaatsen. Op Woestduin werden vanaf 1901 paardenraces gehouden. Er was een compleet ingerichte renbaan, naar ontwerp van tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer. Het 17de eeuwse huis Woestduin was verbouwd tot hotel. Maar in 1909 was alles weer afgelopen, omdat de gemeente Bloemendaal het gokken op zondag verbood. Tijdens onze wandelexcursie krijgt u informatie over de historie van Vinkenduin, Woestduin en Leyduin en kijkt u naar foto’s uit vroeger tijden.

Verzamelen: 14.00 uur, parkeerplaats Leyduin, bij De Kakeleye. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
Kosten: voor leden HVHB gratis, niet leden: € 5. Maximum aantal deelnemers: 15.
Opgeven bij: Gerry Weijers, evenementen@hv-hb.nl

Naar boven