HeerlijkHeden 180 (voorjaar 2019)

een paar pagina’s uit HeerlijkHeden 180

Heel wat Heemstedenaren hebben vroeger gewerkt bij de handschoenenfirma Laimböck. Velen in het grote witte pand aan de Herenweg (Berkenrode), maar er waren ook thuiswerkers. De van oorsprong Oostenrijkse familie Laimböck leverde al in de 19de eeuw hun exclusieve producten aan de koningshuizen van Europa. Vanaf 8 juni is in het Pomphuis in Heemstede een tentoonstelling te zien met veel mooie foto’s, handschoenen en tassen van de firma Laimböck. De bouwbeeldhouwer Hendrik van den Eijnde wordt 150 jaar na zijn geboorte geëerd met een reeks van lezingen, fietstochten en een tentoonstelling. In dit nummer een schets van het leven en werk van Van den Eijnde.

De Belvedère in Groenendaal diende voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog als uitkijkpost voor de luchtbescherming. Bijzonder is dat daarbij ook verkenners ingeschakeld werden als wachtpost. Vogelenzang is in de oorlog grotendeels geëvacueerd en een deel van de geëvacueerden kwam korte tijd terecht in paviljoens van de Stichting Vogelenzang in Bennebroek. Hoe is het om te wonen in een monument? Dat vertellen de bewoners van de Burg. van Doornkade 4 in Heemstede. Het is een gemeentelijk monument uit de periode van de Wederopbouw.

Verder in dit nummer het bijzondere grafmonument van Willem Pauw op de Algemene Begraafplaats Heemstede. Pauw deed als lid van de gezondheidscommissie veel voor de verbetering van de woonomstandigheden en hygiëne in Heemstede. Niet monumentaal zijn de restanten van het theatertje aan de Dageraad in Bennebroek. Maar het verhaal erachter is leuk. Hier konden in de jaren vijftig kinderen genieten van sprookjes als ‘Assepoester’, ‘De gelaarsde kat’ en jeugdoperettes.

Naar boven