HeerlijkHeden jaargang 2020 (183 t/m 186)

HeerlijkHeden 184 (voorjaar 2020)

een paar pagina’s uit HeerlijkHeden 184

Themanummer ‘Tweede wereldoorlog en bevrijding’

In het kader van de viering van 75 jaar vrijheid is het een extra dik themanummer met veel nieuwe verhalen over Heemstede en Bennebroek tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Een waar collectors item.

Het nummer opent met een tijdslijn van de belangrijkste gebeurtenissen in de oorlog in Heemstede en Bennebroek en met een overzicht van waar in Heemstede de oorlog nog altijd zichtbaar is.

Veel van de verhalen in Heerlijkheden 184 zijn nieuw, zoals

• over Heemstedenaar Bob Calisch, een gijzelaar die eerst in kamp Vught terechtkwam en daarna tewerk werd gesteld in Duitsland;
  • over Wasserij Beelen die  stroom leverde aan ziekenhuizen;
  • over melkboer Prins: wat betekende de oorlog voor het dagelijks leven van gewone mensen;
  • de interviews met zeven mensen die de oorlog als kind meemaakten en er nog levendige herinneringen aan hebben;
  • het chronologische verhaal van de oorlog in Bennebroek.

Vanzelfsprekend komt het lot van de Joodse inwoners van Heemstede en Bennebroek in diverse bijdragen aan bod, onder meer in interviews met Ab Baas en met Hans Krol, auteur van het boek Heemstede 1940-1945, Een gemeente in bezettingstijd uit 1995. Er is een uitgebreid verhaal over de oorlogsjaren in Bennebroek. Deze HeerlijkHeden heeft verder aandacht voor het verzet, de illegale pers en de V1 die in de Kerklaan neerkwam en daarna tot ontploffing gebracht werd.

De bevrijding in Heemstede wordt vooral via foto’s in beeld gebracht, omdat die de vreugde van de Heemstedenaren het beste laten zien.

Een interview met twee veteranen vormt de afsluiting van het themanummer. Zij benadrukken: ‘Ons verhaal moet doorverteld blijven worden, want vrede is niet vanzelfsprekend.’

Heemsteder 29-04-2020

Haarlems Dagblad 30-04-2020

HeerlijkHeden 183 (winter 2020)

een paar pagina’s uit HeerlijkHeden 183

Let op: de datum van de opening van de tentoonstelling over WO II is gewijzigd in 25 april. Er staat een foutieve datum in het voorwoord van de HeerlijkHeden 183. Ons tijdschrift was al in druk om de datum nog aan te kunnen passen.
De juiste openingstijden vindt u in het Jaarprogramma 2020.

Dit jaar is het Adriaan Pauwjaar, omdat het precies vierhonderd jaar geleden is dat deze Amsterdamse koopman de heerlijkheid Heemstede kocht. Adriaan Pauw is voor Heemstede en Bennebroek van grote betekenis geweest. Als introductie op alle feestelijkheden dit jaar een uitgebreid portret.

Nóg twee beroemde Heemstedenaren komen aan bod in dit nummer. Illustrator en tekenaar Jan Wiegman (1884-1963) maakte in de eerste helft van de 20ste eeuw ontelbare illustraties en boekbandontwerpen voor kinderboeken. Hij was sterk in silhouettekenen maar ontwierp ook het bekende Drostemannetje. Julien Wolbers, in 1819 geboren in Heemstede, was een van de belangrijkste krachten achter de afschaffing van de slavernij in Suriname in 1863.

In Bennebroek werd Nollenburg, een van de oudste hofstedes, tot nu toe beschouwd als helemaal verdwenen. Maar is dat ook zo? En in 1967 werd er in de Linnaeushof een indianendorp opgebouwd. Een kleurrijk verhaal met een wat trieste afloop.

Verder onder meer het bijzondere verhaal over kinderen die naar Veenhuizen gestuurd werden, een verdwenen steegje aan de Kerklaan en natuurlijk de aankondiging van de activiteiten van de HVHB en van de Stichting Adriaan Pauw.

Wiegman

Wiegman Haarlems Dagblad 1 februari 2020