HeerlijkHeden jaargang 2020 (183 t/m 186)

HeerlijkHeden 183 (winter 2020)

een paar pagina’s uit HeerlijkHeden 183

Let op: de datum van deВ openingВ van de tentoonstelling over WO II is gewijzigd in 25 april. Er staat een foutieve datum in het voorwoord van de HeerlijkHeden 183. Ons tijdschrift was al in druk om de datum nog aan te kunnen passen.
De juiste openingstijden vindt u in het Jaarprogramma 2020.

Dit jaar is het Adriaan Pauwjaar, omdat het precies vierhonderd jaar geleden is dat deze Amsterdamse koopman de heerlijkheid Heemstede kocht. Adriaan Pauw is voor Heemstede en Bennebroek van grote betekenis geweest. Als introductie op alle feestelijkheden dit jaar een uitgebreid portret.

NГіg twee beroemde Heemstedenaren komen aan bod in dit nummer. Illustrator en tekenaar Jan Wiegman (1884-1963) maakte in de eerste helft van de 20ste eeuw ontelbare illustraties en boekbandontwerpen voor kinderboeken. Hij was sterk in silhouettekenen maar ontwierp ook het bekende Drostemannetje. Julien Wolbers, in 1819 geboren in Heemstede, was een van de belangrijkste krachten achter de afschaffing van de slavernij in Suriname in 1863.

In Bennebroek werd Nollenburg, een van de oudste hofstedes, tot nu toe beschouwd als helemaal verdwenen. Maar is dat ook zo? En in 1967 werd er in de Linnaeushof een indianendorp opgebouwd. Een kleurrijk verhaal met een wat trieste afloop.

Verder onder meer het bijzondere verhaal over kinderen die naar Veenhuizen gestuurd werden, een verdwenen steegje aan de Kerklaan en natuurlijk de aankondiging van de activiteiten van de HVHB en van de Stichting Adriaan Pauw.

Wiegman

Wiegman Haarlems Dagblad 1 februari 2020