HeerlijkHeden 177 (zomer 2018)

een paar pagina’s uit HeerlijkHeden 177

Plein1 is de nieuwe naam van de Dreefschool die in 1930 gebouwd werd. Sinds 1985 was het de bibliotheek van Heemstede en nu, na een verbouwing van meer dan een jaar, het onderkomen voor diverse maatschappelijke organisaties én de bibliotheek. Van binnen is het gebouw spiksplinternieuw, van buiten is de aanblik vertrouwd.

Verder in dit nummer:

Op het bedrijventerrein aan de Binnenweg wil de Vomar een geheel nieuwe winkel bouwen, op een plek waar van oudsher allerlei bedrijven en bedrijfjes hun plek hadden: één daarvan was metsel- en aannemersbedrijf J.E. Leuven.

Villa ‘Muurzicht’ aan de Voorweg stond er pas zo’n veertig jaar toen hij in 1938 gesloopt werd en er tien huizen gebouwd werden.

Het terrein van de oude buitenplaats Bosch en Hoven werd in 1921 in kavels te koop aangeboden, het huis is in 1934 gesloopt. Voor die tijd was Bosch en Hoven nog korte tijd een hotel-restaurant.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw vond, ongezien voor de buitenwereld, het Berkenrode-overleg plaats. Ernst van Eeghen, eigenaar van Berkenrode, bracht hoge functionarissen uit onder meer Rusland, Amerika, Engeland en Nederland bij elkaar om te spreken over ontwapening en vrede.

Heel veel verder terug in de tijd brengt ons het archeologisch onderzoek op het Wilhelminaplein, waarbij onverwacht resten uit de Late IJzertijd zijn gevonden.

Verder aandacht voor de kunstschilder Jacob Doeser, die jaren in Bennebroek heeft gewoond en gewerkt, een korte terugblik op de voorjaarsbijeenkomst en een overzicht van voorbije en toekomstige activiteiten in ons Pomphuis, het onderkomen van de HVHB.

Naar boven