Ik zoek de geschiedenis van mijn huis

Regelmatig wordt de HVHB benaderd door mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun eigen huis of straat. Veel informatie hierover is inmiddels digitaal beschikbaar.

Allereerst verwijzen we naar de bouwtekeningen van 1901 tot 2012 op de website van de gemeente Heemstede. Deze kunt u gratis raadplegen via http://bouwtekeningen.heemstede.nl/

De gemeente Bloemendaal biedt een dergelijke service nog niet.

Op de site van het Noord-Hollands Archief vindt u allerlei gegevens van het kadaster en hypotheken en ook een uitstekende gratis te downloaden handleiding hoe u dit soort onderzoek kunt aanpakken en waar u dan kunt zoeken, met specifieke informatie over Heemstede en Bennebroek (Bloemendaal). Kijk hiervoor op www.noordhollandsarchief.nl/ik-zoek/de-geschiedenis-van-mijn-huis/3/150/

Via de website van de HVHB kunt u digitaal zoeken in alle door ons uitgegeven HeerlijkHeden van 1973 tot 2012 en in een aantal inmiddels uitverkochte boeken. Typ uw zoekbegrip (bijvoorbeeld ‘Sumatrastraat’) in bij ‘trefwoord’ boven aan de pagina’s van onze website www.hv-hb.nl en selecteer of u wilt zoeken in de website of in HeerlijkHeden. Vervolgens kunt u alle vermeldingen raadplegen.

Ook de website van Hans Krol, oud-archivaris van de HVHB, https://ilibrariana.wordpress.com/, bevat veel informatie en een zoekfunctie.

Op Facebook tenslotte zijn er de rubrieken ‘Je bent een Heemstedenaar als…’ en ‘Je bent een Bennebroeker als’ plus ‘Nostalgisch Heemstede’. Hier delen mensen informatie en foto’s over beide dorpen.

De HVHB heeft vanaf september 2012 een wekelijkse rubriek in De Heemsteder. Hierin behandelen we onbekende en verborgen monumenten, maar ook de geschiedenis van winkeltjes in de Indische Buurt. Voor de verzamelde rubriek zie http://hv-hb.nl/topic-HVHB_Heemsteder_flora_bedreigde_monumenten/

Heeft u historische vragen, dan kunt u die stellen via onze website en dan trachten we daar snel en adequaat een antwoord op te geven. Maar kijk eerst even wat u zelf kunt vinden!

Naar boven