Hendrik van den Eijnde

In 2019 is het 150 jaar geleden dat de beeldhouwer Hendrik van den Eijnde werd geboren. Hij was jarenlang actief in Heemstede en omgeving en had zijn atelier annex woning aan de Willem van de Veldekade. Het huis staat er nog steeds, op nummer 2.

De HVHB heeft samen met de Historische Vereniging Haerlem en het ABC Architectuurcentrum in Haarlem een mooi programma samengesteld om geïnteresseerden nader kennis te laten maken met Van den Eijnde, wiens werk tot de top van de Nederlandse beeldhouwkunst gerekend wordt. Heel bekend is onder meer zijn beeldhouwwerk aan het Scheepvaarthuis in Amsterdam, maar ook dat aan de gevel van het voormalige postkantoor aan de Raaks in Haarlem. In Heemstede verzorgde hij onder meer het beeldhouwwerk aan de Zandvaartbrug, Marisbrug, Crayenesterbrug en Bronsteebrug.

Tentoonstelling in het ABC Architectuurcentrum Haarlem, 30 april-30 juni
‘Beeldhouwer Van den Eijnde (1869-1939) herontdekt’ is de titel van de tentoonstelling die is samengesteld door de werkgroep Van den Eijnde. Behalve vele foto’s van werk van Hendrik van den Eijnde uit heel Nederland en daarbuiten zijn er objecten in gips, steen, brons en hout te zien. Ook de stamboom van de beeldhouwer is met hulp van nazaten ontrafeld.
ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, Haarlem.
Toegang: € 3,-, gratis voor museumjaarkaarthouders.
Openingstijden: di-za: 12.00-17.00 uur, zo: 13.00-17.00 uur.

Gesloten op Koningsdag, Bevrijdingsdag en 1ste Pinksterdag

Overige activiteiten
Opgeven voor de hieronder genoemde activiteiten vóór 4 mei 2019. Stuur een mail met daarin uw naam, telefoonnummer en het aantal deelnemers naar rj.pels2@quicknet.nl. De reservering wordt definitief door overboeking van de deelnemersbijdrage op NL21 INGB 0794 8513 98 t.n.v. R.J. Pels te Heemstede met vermelding van de activiteit, uw naam en het aantal deelnemers.
NB: 23 mei heeft een ander opgave- en betaaladres.

Rondleiding Amrâthhotel (Scheepvaarthuis), Amsterdam, vrijdag 10 mei
Het markante gebouw, sinds 1974 rijksmonument, is een bijzonder voorbeeld van de expressionistische Amsterdamse School. Van den Eijnde had de leiding over het beeldhouwatelier.
Aanvang: 11.00 uur, verzamelen 10.55 uur voor de ingang, Prins Hendrikkade 108, Amsterdam. High tea 12.30 uur.
Aantal deelnemers: geen maximum.
Kosten: € 47,50, incl. high tea.

Fietstochten op zaterdagmiddag 11 mei, 18 mei en 15 juni
Drie verschillende begeleide fietstochten langs beelden van Van den Eijnde.
Kosten: € 5,-, met het routeboekje erbij € 7,50.
Aantal deelnemers: max. 15 per tocht.  Bij grote belangstelling komen er extra fietsdagen.

11 mei: in samenwerking met Ons Bloemendaal. Start bij monument Park Kinheim, Iepenlaan 1, Bloemendaal, 14.00 uur. Deze tocht gaat hoofdzakelijk door Bloemendaal.

18 mei: start bij het Pomphuis, Watertoren 2, Heemstede, 14.00 uur. Deze tocht voert door Heemstede en Haarlem-Zuid.

15 juni: start bij het ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47 Haarlem. Er zijn die dag meerdere tochten. Deze tochten voeren door Haarlem. Kijk voor de juiste tijden op de website van het ABC.

Het routeboekje is ook zonder deelname aan een fietstocht te koop á 5 euro bij het ABC, de HVHB en de Hoofdwacht.

Presentatie restauratie en onderhoud van bouwbeeldhouwwerken, dinsdag 14 mei
Aga Rijnboutt, restaurateur en lid van de werkgroep Gebouw en omgeving van de Historische Vereniging Haerlem, gaat na welke keuzes er bij restauratie en onderhoud van beelden gemaakt kunnen worden.
Plaats: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, Haarlem.
Aanvang: 20.00 uur, inloop en koffie 19.30 uur.
Aantal deelnemers: max. 45.
Kosten: voor leden HVHB, Haerlem en ABC: € 2,50, niet-leden  € 3,50.

Lezing ‘Van den Eijnde en de eindigheid van kunst’, woensdag 15 mei
Deze presentatie met veel beeldmateriaal wordt gehouden door Antoon Erftemeijer, curator moderne kunst Frans Hals Museum.
Plaats: Pomphuis, Watertoren 2, Heemstede.
Aanvang: 20.00 uur, inloop en koffie vanaf 19.30 uur.
Aantal deelnemers: max. 18.
Kosten: voor leden HVHB, Haerlem en ABC: € 2,50, niet-leden € 3,50.

Lezing ‘De betekenis van de Haarlemse beeldhouwer H.A. van den Eijnde’, donderdag 23 mei.
Deze presentatie met beeldmateriaal wordt gehouden door Louk Tilanus, kunsthistoricus te Leiden.
Plaats: de Sociëteit  Vereeniging, Zijlweg 1, Haarlem.
Aanvang: 20.00 uur, inloop en koffie vanaf 19.30 uur.
Aantal deelnemers: max. 150.
Kosten: voor leden van de Sociëteit, Haerlem, HVHB en ABC € 5,-, niet-leden € 7,50.
NB: Aanmelden en betalen via www.societeitvereeniging.nl.

Bezoek aan Atelier Steen, Halfweg, zaterdag 22 juni
Atelier Steen is de werkplaats van de beeldhouwers Peter van Borssum Waalkes (‘Ik streef in mijn beelden uit steen of hout naar evenwicht en beweging’) en Mathilde Loerts (‘Beeldhouwen is voor mij de ruis wegnemen, en alles terugbrengen tot de kern in een sobere heldere vormentaal’).
Plaats: Haarlemmerstraatweg 79, Halfweg.
Aanvang: 14.00 uur, inloop en koffie vanaf 13.30 uur.
Aantal deelnemers: max. 20.
Kosten: € 5,-.

Haarlems Dagblad 29 april 2019