Jaarprogramma 2014, tweede halfjaar 2014

Ook in 2014 organiseert de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek weer een aantal interessante evenementen en bijeenkomsten. Hieronder het volledige programma (wijzigingen voorbehouden).

Lees meer over excursies in de eerste helft van 2014.

Hieronder de excursies en bijeenkomsten in de tweede helft van het jaar.

• 27 augustus: Kathedrale basiliek St. Bavo, Leidsevaart Haarlem.
Nu de restauratie voltooid is nogmaals een bezoek aan deze bijzondere kathedraal.

Verzamelen: 10.30 uur in de plebanie, gelegen aan het Emmaplein
Kosten: leden € 3,-, niet leden € 5,-
Opgeven bij: Joke Dondorp, joke@dondorp.info

• 13 september: Open Monumentendag
Het thema van 2014 is ‘Op reis’. Reizen langs monumenten, reizen door de tijd. Het vertelt ons de verhalen van de monumenten, onze getuigen van het verleden. Maar het gaat niet alleen over toen, de verhalen van toen verklaren het aanzien van nu en inspireren ons voor de toekomst.

Ook dit jaar is op zaterdag 13 september traditiegetrouw weer een aantal monumenten open.

- Oude Kerk, Wilhelminaplein (11-15 uur)
- Rijtuigenmuseum van Schagen, Achterweg 38 (11-15 uur)
- Bakkershuisje uit de 17de en 18de eeuw, Blekersvaartweg 23 (11-15 uur)
- Pompstation, Leidsevaart (10-16 uur)
- Molentje Groenendaal bij de kinderboerderij (gehele dag open)
- Uyt den Bosch, Spanjaardslaan 7, Haarlem (11-15 uur). Dit in het kader van hun eeuwfeest. Lees artikel in HeerlijkHeden 160.

Gezien het thema ‘Op Reis’ zullen wij die dag een rondtoer maken met een oude NZH-bus langs monumenten in Heemstede en Bennebroek. Twee gidsen zullen onderweg het een en ander vertellen over de bijzondere plekken waar we langs rijden.

Op deze dag is op het gemeentehuis een kennismakingsochtend voor nieuwe bewoners. Zij zullen ook een rit maken met de NZH-bus.

Zie ook www.openmonumentendag.nl

• Oktober: Bisschoppelijk paleis, Haarlem
Op velerlei verzoek nogmaals een bezoek aan dit prachtige pand dat dateert uit 1874 en ontworpen is door architect Pierre Cuypers.

Verzamelen: 10.00 uur, Nieuwe Gracht 80, Haarlem
Kosten: leden € 3,-, niet-leden € 5,-
Opgeven bij: Theo Jonckbloedt, 023-5294499 of vandonge47@gmail.com
Datum wordt zo gauw mogelijk toegevoegd

• 28 oktober: Lezing ‘Hier rusten zij die Heemstede groot maakten’
De Algemene begraafplaats aan de Herfstlaan is een van de mooiste in Nederland en toch heel onbekend. Aan de hand van een groot aantal foto’s maken we een virtuele wandeling over de begraafplaats en staan we stil bij de vele bijzondere graven van bijzondere Heemstedenaren.

De lezing wordt georganiseerd door Casca Nova en gehouden door Marc de Bruijn van de HVHB.

Locatie: Casca, Herenweg 69 Heemstede
Kosten: € 3,50 p.p.
Aanmelden: via www.casca.nl

• 20 november (overdag): Doopsgezinde kerk, Haarlem
De doopsgezinde kerk aan de Frankestraat, gebouwd in 1683,was oorspronkelijk een schuilkerk. Het complex van gebouwen met een binnentuin is sinds 1757 ook toegankelijk via de poort in de Grote Houtstraat. Die poort is nu in gebruik als expositieruimte De Gang. Wij krijgen daar een theatrale rondleiding.

Verzamelen: 10.30 uur (deelname max. 20 personen)
Kosten: leden € 5,-, niet-leden € 7,-
Opgeven bij: Joke Dondorp, joke@dondorp.info

• 20 november (avond): Najaarsbijeenkomst, raadhuis Heemstede
Op deze bijeenkomst zal de Canon van Heemstede en Bennebroek worden gepresenteerd.

Zowel leden als niet leden van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek kunnen deelnemen aan de excursies. U kunt u aanmelden door een mail te sturen naar evenementen@hv-hb.nl

Voor de excursies wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Ook de voorjaars- en najaarsbijeenkomst zijn voor zowel leden als niet-leden van de HVHB; hieraan zijn geen kosten verbonden.