Heemstede, Leidsevaartweg 75 en 77

Oorspronkelijke functie Woning Gemeentewaterleidingen Amsterdam
Huidige functie Woning
Bouwjaar 1901
Architect Onbekend
Status Provinciaal monument

Deze dubbele woning is in 1901 gebouwd voor de opzichter en de eerste machinist van de Gemeentewaterleidingen (tot 1896 de Amsterdamsche Duinwater-Maatschappij). Ze bestaat uit twee aan elkaar gespiegelde dienstwoningen onder één kap. Later (1975) is aan de zuidzijde een garage toegevoegd. De woningen staan ten noorden van het voormalig pompstation Leiduin, tussen de spoorlijn Haarlem-Leiden en de Leidsevaart.

Bouwkundige beschrijving

De woningen zijn gebouwd op een rechthoekige plattegrond met aan de achtergevel (west) een houten serre en aan de voorzijde (oost) een overstek van het zadeldak met zwarte Hollandse pannen. Ze hebben twee bouwlagen en zijn opgetrokken uit paars/rode baksteen in kruisverband op een grijs gecementeerde plint.

Provinciaal monument

De dubbele woning is van architectuur- en cultuurhistorisch belang als onderdeel van het eerste Nederlandse waterleidingcomplex en als goed voorbeeld van woningbouw uit het begin van de 20ste eeuw in chaletstijl.

Het gebouw is gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Andere onderdelen van het complex van de Duinwater-Maatschappij / Gemeentewaterleidingen zijn het pompstation op Leidsevaartweg 73 en de woningen op Leidsevaartweg 57-67.Beide objecten zijn provinciaal monument.

Naar boven