Heemstede, Herenweg 61: Dinkelhoeve

Oorspronkelijke functie Boerderij
Huidige functie Boerderij
Bouwjaar 19de eeuw (met oudere kern)
Architect Onbekend
Status Gemeentelijk monument

De Dinkelhoeve ligt aan de Herenweg, ten zuiden van landgoed Ipenrode. Tegenover de Dinkelhoeve ligt landgoed Groenendaal. De boerderij ligt een stuk van de weg af.

De boerderij waar vanouds melkvee werd gehouden maakte oorspronkelijk deel uit van Ipenrode. Zij dateert waarschijnlijk uit de 18de eeuw, maar er is in de loop der tijden veel verbouwd zodat het 18de-eeuwse karakter verloren is gegaan. Het karnhok is een van de oudste delen van de boerderij. De huidige vorm dateert uit de 19de eeuw.De boerderij is een van de laatste overgebleven boerderijen in Heemstede en wordt sinds jaar en dag bewoond door de familie Milatz. Het bedrijf is officieel gecertificeerd als ecologisch melkveebedrijf.

Bouwkundige beschrijving

De boerderij is een langgevelboerderij, dat wil zeggen dat de woning en het bedrijfsgedeelte achter elkaar liggen. De plattegrond is rechthoekig en het gebouw bestaat uit een bouwlaag met een pannendak en een paar schoorstenen. Aan de rechtergevel is een lage aanbouwgerealiseerd, ook met een pannendak. Deze aanbouw heeft aan de achterkant een tuitgevel met 17de-eeuws vlechtwerk in het metselwerk van de top. De voorgevel van de boerderij is wit gepleisterd en heeft een zwarte plint.De overige gevels zijn gedeeltelijk gepleisterd en wit geschilderd. Het raam rechts in de voorgevel is een zogenaamd melkvenster.De staldeur bevindt zich in de achtergevel. Hier zitten ook een hooiluik en een hijsbalk.Half onder de grond bevindt zich de kaaskelder.

Gemeentelijk monument

De boerderij is van cultuurhistorische waarde als enige nog in bedrijf zijnde boerderij in Heemstede. Ofschoon het huidige aanzien van de boerderij hoofdzakelijk 19de-eeuws is, zijn de oudere elementen van bijzondere architectuurhistorische waarde.

Naar boven