HVHB in de Heemsteder (13 artikelen)

Winkels Camplaan (tussen Dreef en Raadhuisplein)

Van 1 juli 2015 tot en met 2 december 2015 verschenen in de Heemsteder wekelijks artikelen over (voormalige) winkels aan de Camplaan. Deel 1 (zie onze website) ging van het Wilhelminaplein naar de Heemsteedse Dreef. Dit deel gaat over de winkels vanaf de Dreef naar het Raadhuisplein.

Winkels Camplaan deel 2

Winkels Wilhelminaplein

Van 26 november 2014 tot en met 15 april 2015 verschenen in de Heemsteder wekelijks artikelen over (voormalige) winkels aan het Wilhelminaplein.
Alle artikelen uit de Heemsteder zijn in dit document samengebracht, zodat u alles nog eens op uw gemak kunt nalezen met aanvullingen van toenmalige of huidige winkeliers. Ook nemen we in dit document gegevens mee, die na 2015 bekend zijn geworden tot aan het schrijven van dit document in 2018.

Winkels Wilhelminaplein

Winkels Cloosterweg

Van 22 april tot en met 24 juni 2015 verschenen in de Heemsteder wekelijks artikelen over (voormalige) winkels aan de Cloosterweg. Hoewel de Cloosterweg doorliep tot aan het toenmalige Klooster, waarvan de huidige Nijverheidsstraat ook nog een deel van was, wordt in dit document het stuk behandeld tussen het Wilhelminaplein en de Cruquiusweg. Daarbij is er ook dankbaar gebruik gemaakt van reacties op onder andere de Facebookpagina’s ‘Nostalgisch Heemstede’ en ‘Je bent Heemstedenaar als…..’, maar ook via de Heemsteder.

Winkels Cloosterweg

Winkels Camplaan deel 1

Van 6 augustus tot en met 19 november 2014 verschenen in de Heemsteder wekelijks artikelen over (voormalige) winkels aan de Camplaan. Dat riep bij velen herinneringen op en leidde tot tal van reacties, onder andere via de Facebookpagina’s ‘Nostalgisch Heemstede’ en ‘Je bent Heemstedenaar als…..’.

Deel 1 beschrijft de winkels tussen het Wilhelminaplein en de Heemsteedse Dreef, nummers 1 tot en met 22. Al deze artikelen zijn in dit document samengebracht, zodat u alles nog eens op uw gemak kunt nalezen met aanvullingen van toenmalige of huidige winkeliers.

Winkels Camplaan deel 1

Onbekend Heemstede

Vanaf 26 september 2012 verschenen wekelijks artikeltjes in de Heemsteder. Aan de hand van 27 artikelen met foto's van Theo Out werden Onbekende Heemsteedse plekjes in de schijnwerpers gezet. Al deze artikeltjes zijn nu gebundeld, hier en daar aangevuld met actueel nieuws.

Onbekend_Heemstede

Flora

Eind 2013 verschenen in de Heemsteder artikelen over de Flora, de internationale bloemententoonstelling, die in 1925, 1935 en 1953 in Groenendaal in Heemstede is gehouden. In de pdf hebben we deze artikelen gebundeld. De Flora is de voorloper van de Floriade, die in 2012 in Venlo werd gehouden. In 2022 is Almere aan de beurt. Meer informatie over de Flora is te vinden in onze uitgave over Groenendaal.

Flora

Bedreigde monumenten

Eind 2013, begin 2014 verschenen in de Heemsteder artikelen over bedreigde monumenten in Heemstede en Bennebroek. In de pdf hebben we deze artikelen gebundeld. De foto’s zijn gemaakt door Theo Out. Meer informatie over monumenten in Heemstede en Bennebroek vindt u op deze site onder ‘Monumenten en geschiedenis’.

Bedreigde monumenten

Kerken in Heemstede

Van 21 mei 2014 tot en met 30 juli 2014 verschenen in de Heemsteder artikelen over de Kerken van Heemstede. Hieronder hebben we deze artikelen gebundeld. Sommige Kerken zijn verdwenen, andere kerken zijn nog volop in gebruik, maar niet altijd in de hoedanigheid waar ze voor gebouwd zijn. We vergelijken de situatie van toen met die van nu.

Kerken

Groenendaal

In het kader van het 100-jarige bestaan van wandelbos Groenendaal zijn er van 3 april 2013 tm 4 september 2013 in de Heemsteder artikelen verschenen over deze jubilaris. U wordt langs diverse plekjes geleid in en om het wandelbos en wordt er gebruik gemaakt van foto’s uit het eigen archief van het HVHB, het Noord Hollands Archief, privé-archieven en foto’s van Theo Out.

Groenendaal

Onbekend Heemstede in kleur

Kunstschilder Gabe de Vries had in februari en maart 2015 een tentoonstelling van zijn Heemsteedse schilderijen in het Raadhuis. Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschenen er van 11 februari tot en met 11 maart een vijftal artikelen in de Heemsteder over een aantal van zijn schilderijen.

Onbekend Heemstede in kleur

Heemstede in de oorlog

In mei 2015 vierden we 70 jaar bevrijding van Nederland. In het kader van dit bijzondere moment schreef Hans Krol een vijftal zeer boeiende artikelen over Heemstede in de oorlog. Deze artikelen verschenen van 8 april tot en met 6 mei in de Heemsteder.

Heemstede in de oorlog

Winkels in de Indische Buurt

Van 15 januari 2014 tm 14 mei 2014 leerde de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek u de (verdwenen) winkeltjes uit de Indische Buurt beter kennen door wekelijks een artikel in de Heemsteder te plaatsen. Het roept bij velen herinneringen op, onder andere via de Facebookpagina’s “Nostalgisch Heemstede” en “Je bent een Heemstedenaar als…..”

Winkels Indische Buurt

Kunstschatten uit het archief

Van 9 september 2015 tm 14 oktober 2015 verschenen er artikeltjes van Kunstschatten, die tijdens een tentoonstelling van 3 september tm 23 oktober in het Raadhuis tentoongesteld werden. Het betrof hier prenten en schilderijen uit de archieven van de Gemeente Heemstede en van de HV-HB.

Kunstschatten Heemsteder

Naar boven