Bennebroek, Rijksstraatweg 42: Villa Mahema

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1925/1926
Architect L.A. van Essen
Status Gemeentelijk monument

De villa Mahema is vrijstaand gelegen aan de oostzijde van de Rijksstraatweg op een relatief hoog terrein in de vorm van een talud. Het is gebouwd in opdracht de bollenkweker H.H. Adam uit Hillegom. Het ontwerp van architect L.A. van Essen uit Leiden is traditioneel, met een lichte invloed van de chaletstijl, wat onder meer zichtbaar is in de asymmetrische opzet, de brede dakoverstekken, de met beschot beklede topgevel en de houten luiken.

Beschrijving

De villa heeft een vrijwel rechthoekig grondplan en heeft twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een schilddak. De dominante uitstraling van het hoog gelegen huis wordt enigszins gecompenseerd door het brede, half inpandige balkon. De bovenste helft van de opening van het balkon loopt aan weerskanten schuin op met trapsgewijs aangebracht metselwerk. Tegen de topgevel is een tweekleurige betimmering aangebracht, waarvan de kleurstelling zich voortzet in met name de goten.

De naam van het huis, ‘Mahema’, is aangebracht in een tegeltableau boven in de gevel. ‘Mahema’ is afgeleid van de drie voornamen van de eerste bewoners: Margje, de echtgenote van de eigenaar, Hendrik, en Maria, de (enige) dochter van het echtpaar Adam.

Gemeentelijk monument

De villaMahema heeft cultuurhistorische en ruimtelijk-historische waarde omdat het een karakteristiek voorbeeld is van en herinnert aan de ontwikkeling van villabouw langs de Rijksstraatweg. Het pand is bovendien zeer beeldbepalend en prominent gelegen op het geaccidenteerde, taludvormige terrein.

Architectuurhistorisch is de villa van belang vanwege het ontwerp in traditionele stijl met invloeden van de chaletstijl. De villa in hoofdvorm gaaf behouden gebleven. De gewijzigde indeling van de ramen heeft geresulteerd in een ingrijpende verandering van het oorspronkelijke beeld.

Naar boven