Algemene begraafplaats aan Herfstlaan

HVHB maakt zich sterk voor Algemene begraafplaats aan Herfstlaan.

Op EenVandaag was donderdag 11 september j.l. een uitzending over begraafplaatsen met daarbij Leon Bok, funerair deskundige, aan het woord.

De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek heeft in augustus 2014 samen met Leon Bok een startdocument opgesteld over de Algemene begraafplaats aan de Herfstlaan in Heemstede. Deze nota gaan we bespreken met de gemeente Heemstede om zo gezamenlijk te komen tot een visie over behoud en beheer van het funerair erfgoed op deze begraafplaats.

De Algemene (eigenlijk: de Gemeentelijke) begraafplaats aan de Herfstlaan, waarvan het oudste deel uit 1829 is ontworpen door J.D. Zocher jr., is een van de mooiste van Nederland en bevat zeer interessant cultureel en funerair erfgoed. Hier bevindt zich een groot aantal bijzondere graven: bijzonder vanwege de soort steen of de vormgeving of om de persoon die er rust en die belangrijk was voor de Heemsteedse geschiedenis. Een aantal monumentale graven behoeft op korte termijn herstel. Dit heeft effect op gemeentelijke budgetten. Daarnaast wil de HVHB samen met de gemeente een langetermijnvisie ontwikkelen over behoud en gebruik van de begraafplaats, met name de oudste gedeelten. De HVHB brengt hiervoor via Leon Bok expertise van buitenaf in. In het Beleidsplan van de HVHB voor de periode 2014-2017 is de begraafplaats benoemd tot een van de prioriteiten.

Klik hier voor de uitzending van EenVandaag:

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/53824/begraafplaatsen_nederland_worden_verwaarloosd


Naar boven