Fietsen langs de monumenten van Heemstede en Bennebroek

Heemstede en Bennebroek kennen een groot aantal monumenten. Het zijn gebouwen, objecten of ensembles die meer dan gewone aandacht verdienen, vanwege hun leeftijd, hun uniciteit of hun karakteristieke en landschappelijke waarde in de bebouwde omgeving. Het aantal monumenten in beide plaatsen is relatief groot. Heemstede heeft maar liefst 83 rijksmonumenten, 29 provinciale en 48 gemeentelijke monumenten. Bennebroek heeft 5 rijksmonumenten, 6 provinciale en 38 gemeentelijke.

Hieronder twee fietstochten: de eerste leidt langs monumenten in Heemstede en Bennebroek, de tweede langs monumenten in alleen Heemstede.

Fietstocht Heemstede en Bennebroek

Fietstocht Heemstede

Fietsen langs de buitenplaatsen

Heemstede is net als de rest van Kennemerland rijk aan buitenplaatsen. De meeste daarvan zijn aangelegd in de 17de en 18de eeuw en waren een soort buitenhuizen voor kooplui uit de grote stad. Van de van oorsprong ongeveer 6000 buitenplaatsen in Nederland zijn er nog zo’n 550 over. Ook Heemstede kende vroeger meer buitenplaatsen dan thans, maar er zijn nog een paar hele mooie over. Bekende, zoals Huis te Manpad en de artekamp, maar ook minder bekende, zoals de Gliphoeve en Meer en Bosch.

Hieronder een fietstocht langs de buitenplaatsen.

Fietsroute buitenplaatsen

Naar boven