Heemstede, Groenendaal 4a-4b: Groenendaal (tuinmanswoning)

Oorspronkelijke functie Tuinmanswoning
Huidige functie Woning
Bouwjaar Eind 18de of begin 19de eeuw
Architect Onbekend
Status Rijksmonument 522911

Dit gebouwtje is de tuinmanswoning van het voormalige landgoed Groenendaal. Voor de algemene inleiding op Groenendaal, zie Groenendaal (complex).

Bouwkundige beschrijving

De voormalige tuinmanswoning van Groenendaal is een dwarshuis met gepleisterde gevels en een met pannen gedekt wolfdak. De huidige verschijningsvorm is 19de-eeuws. In het pleisterwerk van de lange, asymmetrisch ingedeelde voorgevel is een blokkenpatroon aangebracht dat natuursteen imiteert. De ingangspartij heeft een strakke omlijsting met een vereenvoudigd hoofdgestel. Ter weerszijden van de hoofdingang bevinden zich vensters met roeden, geflankeerd door paneelluiken. Op de linkerhoek van de voorgevel is een klein venster aangebracht dat uitzicht over het pad geeft. Geheel rechts bevindt zich een tweede, eenvoudige deur. Aan de rechterzijde heeft het huis een lage uitbouw met een deur. Dit deel heeft een licht hellend, breed overstekend, dwarsgeplaatst zadeldak met pannen. De linkerzijgevel, die evenals de voorgevel vanaf het pad is te zien, is voorzien van een brede lijstgevel die juist onder het wolfeind van de kap aansluit.

Rijksmonument

De tuinmanswoning is van belang vanwege de functionele betekenis voor de buitenplaats en vanwege de eenvoudige doch harmonische architectuur.

Naar boven