Heemstede, Herenweg 135

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Kantoor
Bouwjaar Circa 1900
Architect Onbekend, uitbreiding J. London (1872-1953)
Status Gemeentelijk monument

Deze vrijstaande villa staat aan de Herenweg op de hoek van de Willem Klooslaan, ten noorden van het landgoed Berkenrode. De villa is gebouwd in een schilderachtige rustieke stijl, met kenmerken van de neorenaissance en de chaletstijl.

Bouwkundige beschrijving

De vrijstaande villa heeft een onregelmatige plattegrond met twee bouwlagen en een samengesteld dak. Het dak is gedekt met pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. In de linkergevel is een uitgebouwde schoorsteen te zien. Het metselwerk heeft een uitbundig aanzien met lijsten, sierbanden, siermetselwerk en muizentanden in verschillende kleuren. Om een detail te noemen: het metselwerk rond de entree is versierd met een decoratief natuurstenen neogotisch motief. De entree zelf ligt asymmetrisch in een terugspringend deel van de voorgevel achter een hardstenen stoep. De voordeur heeft een decoratief ijzeren deurrooster. Opvallend is ook het houtsnijwerk in de topgevel. Alle details zijn gaaf bewaard gebleven.

In 1909 heeft J. London het pand uitgebreid met een aanbouw aan de noordkant. De aanbouw bevat een eetkamer en een keuken met berging. Met deze uitbreiding werd het grondplan verdubbeld. De oorspronkelijke serre, die aan de zuidgevel was aangebouwd, is in 1973 gesloopt. Aan de voorkant van het huis staan twee gemetselde kolommen met daarop siervazen. Tussen de kolommen zit een ijzeren hek.

Gemeentelijk monument

De villa is van belang door het rijke ontwerp in een schilderachtige rustieke trant. Kenmerkend is de detaillering in metselwerk en timmermanswerk. Daarbij staat villa beeldbepalend op de hoek van de Herenweg en de Willem Klooslaan. De villa is een gaaf voorbeeld van de ontwikkeling van villabouw rond 1900 langs de Herenweg. De onmiddellijke nabijheid van het landgoed Berkenrode en het rijksmonument op de hoek van de Koediefslaan versterkt de ensemblewaarde van dit gemeentelijke monument.

Naar boven