Heemstede, Kadijk 29: Tuinmanswoning met schuur

Oorspronkelijke functie Tuinmanswoning
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1832
Architect Onbekend
Status Provinciaal monument

De tuinmanswoning met schuur (oorspronkelijk stal) staat in de noordwesthoek van het terrein dat bij het huis Bloemenoord behoort. Bloemenoord maakte vroeger deel uit van het naastgelegen landgoed Dennenheuvel van de familie Rhodius. Het oorspronkelijk uit 1920 daterende huis Bloemenoord is afgebroken en daarvoor in de plaats is een modern complex verrezen, dat enigszins uit de toon valt tussen de historische pandjes langs de Kadijk.

Bouwkundige beschrijving

De tuinmanswoning is volgens gegevens uit het kadaster gebouwd omstreeks 1863. Het pand is in 1867 in zuidelijke richting uitgebreid met een stal. In 1888 is het geheel verbouwd en in 1891 werd ten westen van de schuur een houten loods toegevoegd. In 1945 is deze loods afgebroken en werd de stal in westelijke richting vergroot. In hetzelfde jaar werd het woonhuis aan de achterzijde uitgebreid met een kleine schuur.

Het perceel is van de weg (Kadijk) afgescheiden door een gietijzeren hek en een muur. Deze vallen beiden ook onder de bescherming.

Provinciaal monument

De tuinmanswoning met schuur is van architectuurhistorische betekenis als tamelijk zeldzaam geworden voorbeeld van bij landgoederen behorende dienstwoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, gebouwd in chaletstijl.

Naar boven