Heemstede, Kerklaan 7

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1846
Architect Onbekend
Status Gemeentelijk monument

Het huis staat aan de Kerklaan, niet ver van de IJzeren Brug en de Raadhuistraat. Het is in 1846 gebouwd voor de blekersfamilie Van den Berg. Een kleine eerste steen herinnert hier nog aan. Hij is gelegd door Jan van den Berg, geboren in 1820. De zuidzijde van de Kerklaan die bij de bouw van dit huis nog Heerenlaan heette, was toen woon- en werkterrein van de Heemsteedse blekers.

Het huis staat wat naar achteren ten opzichte van de rooilijn en ligt wat lager dan het niveau van de weg.

Bouwkundige beschrijving

Het halfvrijstaande pand heeft een rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen met een pannendak. Het is uitgevoerd in rode baksteen met een gepleisterde plint. De voorgevel is asymmetrisch, met de voordeur aan de rechterkant. Deze deur heeft een decoratief ijzeren deurrooster. De schuifvensters beneden hebben ossenbloedrode luiken. In de linkerzijgevel bevindt zich een erker. De achtergevel is gepleisterd en rood geschilderd. Aan deze achtergevel en aan de rechterzijgevel zijn aanbouwen te vinden van latere datum.

Gemeentelijk monument

Het woonhuis Kerklaan 7 is een goed bewaard gebleven 19de-eeuws woonhuis van de blekersfamilie Van den Berg. Het is daarom cultuurhistorisch van belang. De locatie van het woonhuis versterkt deze waarde omdat langs deze weg oorspronkelijk de woon- en werkruimte van de blekers lag. Het herinnert aan de historische bebouwing. Het pand is ook beeldbepalend gelegen vlak bij de IJzeren Brug.

Naar boven