Heemstede, Kerklaan 13, 15

Oorspronkelijke functie Woonhuis/ bedrijfspand
Huidige functie Woonhuizen
Bouwjaar 1834
Architect Onbekend
Status Gemeentelijk monument

De panden Kerklaan 13 en 15 staan niet ver van de IJzeren Brug en de Raadhuisstraat. Nr. 15 staat op de hoek van de Kerklaan en de Limburglaan. De panden bestaan uit een woonhuis (nr. 13) en bedrijfspand (nr. 15) en zijn in 1834 gebouwd. Hieraan herinnert een (los bewaarde) eerste steen, die in dat jaar gelegd is door Julien Wolbers. Julien woonde hier met zijn ouders. Zijn vader was de huis- en kunstschilder Herman Gerard Wolbers. Hij decoreerde zijn eigen huis met twee schilderingen over de hele wand van de kamer, een winter- en een zomerlandschap waartussen hij vermoedelijk zichzelf afbeeldde. Julien zou later bekendheid krijgen als actief voorstander van de afschaffing van de slavernij in Suriname.

De panden staan in Heemstede bekend als het complex van Van den Putten, het aannemersbedrijf dat hier sinds 1897 gevestigd was. Na het aannemersbedrijf was het woon- en bedrijfspand van makelaar mevr. Van den Putten. Tegenwoordig zijn hier twee woonhuizen en wordt het heel toepasselijk het вАШWolbershuisвАЩ genoemd.

Bouwkundige beschrijving

De panden hebben een rechthoekige plattegrond die uit twee delen bestaat. Het linkerdeel (nr. 13) bestaat uit twee woonlagen, het rechterdeel (nr. 15) heeft een woonlaag. Het rechterdak heeft een kleine platte dakkapel met decoratieve windveren. De dakgoot wordt hier onderbroken en verspringt. De gevels zijn gepleisterd met een motief van natuursteenblokken en wit geschilderd. De plint is zwart. In het rechterdeel zijn twee entrees, waarvan de linker een decoratief deurrooster en decoratief glas-in-lood heeft. De ramen in dit deel zijn schuiframen met bovenlichten. Links van nr. 13 zit een dubbele poortdeur en voor de panden staan enkele hardstenen stoeppalen. De oorspronkelijk luiken zijn verdwenen.

In 1916 werd het pand gedeeltelijk verbouwd tot woonhuis. In 1982 werd nr. 15 als kantoor bij nr. 13 getrokken.

Gemeentelijk monument

Kerklaan 13 en 15 zijn van cultuurhistorische waarde omdat ze herinneren aan de kleinschalige historische bebouwing aan de Kerklaan. Ze staan beeldbepalend bij de IJzeren Brug over de Zandvaart. In het interieur van nr. 13 zijn de 19de -eeuwse schilderingen waardevol omdat ze zijn geschilderd door de toenmalige bewoner Herman Gerard Wolbers, een bekende Heemsteedse huis- en kunstschilder.

Naar boven