Heemstede, Kerklaan 103

Oorspronkelijke bestemming Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1891
Architect Onbekend
Status Gemeentelijk monument

Oorspronkelijke

Het deel van de Kerklaan waar nr. 103 ligt, werd aan het eind van de 19de eeuw bebouwd met villaвАЩs en herenhuizen. Dit in tegenstelling tot het deel vanaf de Raadhuisstraat tot de Blekersvaart, dat vanouds bewoond werd door de Heemsteedse blekersfamilies. Het pand staat wat naar achteren en heeft een diepe voortuin.

Bouwkundige beschrijving

Het vrijstaande pand heeft een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag en een pannendak. Op het dak staan drie gemetselde schoorstenen met siermetselwerk. De symmetrische voorgevel heeft de entree in het midden op een licht vooruitstekend deel. In de voordeur zit een decoratief ijzeren deurrooster. Boven de entree bevindt zich een zogenaamde Vlaamse gevel, dat wil zeggen dat de gevel van de dakkapel op hetzelfde vlak ligt als de gevel daaronder. Deze Vlaamse gevel heeft versieringen in het metselwerk en decoratief houtsnijwerk. In het midden van de kroonlijst staat het bouwjaar vermeld: вАШAnno 1891вАЩ. Ook de zijkanten van het huis met hun puntgevels hebben houtsnijwerk in de toppen. De gevels zijn gemetseld van rode baksteen boven een borstwering van kalksteen. Het metselwerk wordt doorsneden door sierbanden. Alle gevels hebben vensters en daarnaast hebben de voor- en achtergevel ook sierankers. Boven de vensters in de voorgevel zitten gepleisterde sluitstenen. Aan de achterkant staat een bijbehorende vrijstaande gemetselde schuur. Tussen de voortuin en het trottoir staat een smeedijzeren hek.

Gemeentelijk monument

Kerklaan 103 is een villa-achtig woonhuis dat herinnert aan de historische bebouwing langs dit deel van de Kerklaan. Hierdoor heeft het pand cultuurhistorische waarde. De ligging van het pand is beeldbepalend. Het is ook architectuurhistorisch van belang door de kwaliteit van het ontwerp en de details. Het hekwerk, de groen ingerichte voortuin en de schuur maken deel uit van de oorspronkelijke opzet.

Naar boven