Heemstede, Raadhuisstraat 87: de Heemsteedsche Drukkerij H. van Assema

Oorspronkelijke functie drukkerij
Huidige functie offsetdrukkerij
Bouwjaar 1912
Architect Onbekend
Status Gemeentelijk monument

Oorspronkelijke functie Winkel/woonhuis,

Huidige functie Winkel/woonhuis,

Drukkerij van Van Assema staat aan de westkant van de Raadhuisstraat aan het brede deel vlak bij de dorpspomp. In 1912 startte hier de Heemsteedsche StoomBoek- en Handelsdrukkerij. In 1932 werd H. van Assema eigenaar van de drukkerij. In 1942 veranderde hij de naam in Heemsteedsche Drukkerij H. van Assema. Nog steeds is de drukkerij, nu een moderne offsetdrukkerij, eigendom van de familie Van Assema.

Bouwkundige beschrijving

Het pand heeft drie bouwlagen en een pannendak met rood geglazuurde tegels. De winkelpui heeft rechts in een portiek de winkeldeur. De entree naar de bovenwoning bevindt zich rechts van dit portiek. De pui heeft een hardstenen borstwering en is bekleed met groen geglazuurde baksteen. Links en rechts bevinden zich boven de geglazuurde stenen, decoratieve zandstenen consoles. Boven aan de pui zit een houten geprofileerde lijst waarop staat: Handelsdrukkerij. Op het raam staat вАШSinds 1942: Heemsteedsche drukkerij H. van AssemaвАЩ. Het portiek is gedecoreerd met tegels in de kleuren groen, donkerrood en wit.

Gemeentelijk monument

De winkelpui van Raadhuisstraat 87 heeft cultuurhistorische waarde omdat het een gaaf bewaarde winkelpui uit het begin van de 20ste eeuw is. Het pand als geheel heeft bijzondere waarde omdat hier al sinds 1912 een drukkerij is gevestigd. Deze waarde wordt versterkt door de twee kleine woonhuizen aan de zuidkant, die herinneren aan de historische bebouwing uit de begintijd van de drukkerij in 1912. De pui is ook architectuurhistorisch van belang door de karakteristieke, groen geglazuurde baksteen, de hardstenen borstwering en het portiek met het decoratieve tegelwerk.

Naar boven