Heemstede, Vrijheidsdreef: Vrijheidsbeeld

Oorspronkelijke functie Herdenkingsmonument
Huidige functie Herdenkingsmonument
Bouwjaar 1948
Ontwerp Mari Andriessen (1897-1979)
Status Gemeentelijk monument

Het Vrijheidsbeeld met de naam ‘Vrouw die haar boeien slaakt’ staat aan de Vrijheidsdreef met de monumentale bomen van Groenendaal als achtergrond. Het beeld staat in de zichtlijn vanaf de Kerklaan. De Vrijheidsdreef werd aangelegd in 1913 toen de gemeente Heemstede het landgoed Groenendaal aankocht. De naam herinnerde aan het feit dat honderd jaar daarvoor, in 1813, Nederland bevrijd werd van de Fransen. Deze dreef was dus een passende locatie voor een monument dat herinnerde aan de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog in 1945 en dat ook werd opgericht om de gevallen Heemstedenaren te herdenken.

Het monument is ontworpen door beeldhouwer Mari Andriessen. Het beeld, dat op 4 mei 1948 werd onthuld, was het eerste herdenkingsmonument van Andriessen na de oorlog. Er volgden er nog vele. In Heemstede heeft Andriessen onder meer beeldhouwwerk verzorgd aan de Crayenesterbrug (een provinciaal monument).

Beschrijving

Vanaf het begin stond vast dat het beeld een vrouwenfiguur moest verbeelden. Het eerste ontwerp van Andriessen werd afgekeurd. Het huidige ontwerp van een vrouw ‘die haar boeien slaakt’, werd goedgekeurd, hoewel Andriessen het later niet als zijn meest geslaagde monument beschouwde. De vrouw staat symbool voor de bevrijding. Haar afgewende blik duidt op de weerzin tegen de bezetter.

Vorm en Materiaal

Het beeld is gemaakt van Ettinger tufsteen van een vrouwenfiguur die haar boeien slaakt. Het is 3,16 m hoog, 71 cm breed en 1,06 diep. Het voetstuk is 1 meter 30 hoog, 2 meter 50 breed en 2 meter 50 diep. Aan de voet van het beeld bevindt zich een stenen plaquette met de tekst: ‘1940-1945’ en de namen van de 45 oorlogsslachtoffers uit Heemstede. 

(Zie http://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/ zoeken/monument-detail/_rp_main_elementId/1_9168 voor deze namen.)

Gemeentelijk monument

Het beeld heeft historische en maatschappelijke waarde als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en aan de Heemsteedse oorlogsslachtoffers. Daarnaast heeft het kunsthistorische waarde als onderdeel van het oeuvre van de Haarlemse beeldhouwer Mari Andriessen.

Naar boven