Monumenten Heemstede - Burgemeester Van Doornkade 4

Oorspronkelijke functie

Vrijstaand woonhuis

Huidige functie

Vrijstaand woonhuis

Bouwjaar

1955

Architect

B.O. van den Berg

Status

Gemeentelijk monument

De bungalow staat aan de rand van de villawijk Het Grotstuk, waar hij vanwege zijn moderne uiterlijk tussen voornamelijk traditionele woningen een opvallende verschijning vormt. Opdrachtgever Arthur Simon van Cleeff was zakenman in de textielbranche en lid van de Welstandscommissie in Heemstede. Zijn vrouw, Lily van Cleeff-Simon, was een nicht van de architect en kunstenares.

Bouwkundige beschrijving De woning bestaat uit twee in elkaar geschoven rechthoekige bouwvolumes van verschillende hoogte. Centraal in de plattegrond ligt, in het lagere volume, de woonkamer. De entree (aan de Van Doornkade) ligt op de scheiding tussen het lagere en hogere volume. De opvallend brede voordeur was ooit van gelakt houtfineer, maar is vervangen door een blauw exemplaar.

De architectuur vertoont een harmonieus, ingenieus spel van horizontale en verticale verspringingen en accenten, waarbij de verschillende bouwvolumes duidelijk ten opzichte van elkaar onderscheiden zijn. Vanaf de straatzijde gezien ligt het lagere volume enigszins terug ten opzichte van het hogere gedeelte. Dit laatste steekt net uit boven de plint van het souterrain. De gevelpuien van de gevel aan de straatzijde wijken, inclusief de entree, enigszins terug. De royale dak-overstekken die hierdoor ontstaan bieden beschutting tegen de zon en de regen. De brede, met Noorse leistenen afgewerkte schoorsteen markeert de scheiding tussen het hogere en lagere bouwvolume. Ook in het interieur is de hand van de architect nog duidelijk zichtbaar. De smalle gang langs en naar de slaapkamers heeft twee lichtkoepels, waardoor, ook dankzij de open verbinding met de woonkamer, deze gang toch een lichte en ruimtelijke indruk maakt. De schoorsteenmantel is net als sommige geveldelen bekleed met Noorse leien. Ook de diverse door de architect ontworpen wandkasten in de woon-, eet- en werkkamer en het atelier bestaan nog, evenals de strokenvloer in de woonkamer.

De architect
Bart Olaf van den Berg (1919-2009) genoot zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam en de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam. Nadat hij zich in 1941 als interieurontwerper had gevestigd was hij vanaf 1954 in Amsterdam werkzaam als zelfstandig architect. Veel van zijn projecten kwamen in deze stad tot stand. Woningen maken een groot deel van zijn oeuvre uit, waarbij hij in een bij uitstek modernistische stijl te werk ging.

Verbouwing en huidige toestand
Bij de verbouwing in 1994 werd de woning aan de achterzijde uitgebreid. Zo werd er aan de tuinzijde een grote slaapkamer met badkamer gebouwd. Dit volume is hoger en breder opgetrokken dan het volume waar het tegenaan ligt en de noordgevel ervan werd verspringend langs de bestaande gevel doorgetrokken. Alles bij elkaar heeft de uitbreiding geen afbreuk gedaan aan het ontwerp. De hoofdzaken van de oorspronkelijke architectuur zijn nog aanwezig en goed herkenbaar.

Gemeentelijk monument
De woning getuigt van voor de tijd van ontstaan typerende toepassing van modernistische ontwerpidee?n, zoals in elkaar geschoven bouwvolumes, een vrije, open plattegrond, splitlevel opbouw met drive-in garage, de afwisseling van horizontale en verticale bouwdelen en accenten, strakke lijnen, een wit met lichtgrijze kleurstelling en ori?ntering van de woonruimte op de tuin.

De integratie van door de architect zelf ontworpen meubilair en elementen van de afwerking en inrichting van het interieur is zowel karakteristiek voor Van den Bergs werkwijze als typerend voor de tijd van ontstaan.

Bron: Wim de Wagt, Inventarisatie Wederopbouwarchitectuur in Heemstede https://hv-hb.nl/topic-wederopbouwarchitectuur/

Автор статьи: Harry Opheikens, HTTPS://HV-HB.NL

Datum: 21:22 09.06.2018
Terug naar de volledige versie

Volledige lijst van artikelen rubriek "Monumenten Heemstede" print versie