Bennebroek, Schoollaan 72: villa Duinlust

Oorspronkelijke functie bijgebouw buitenplaats Duinlust / woonhuis rector Luciaklooster
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1850 / 1926
Architect N.J. Nijman (deel uit 1926)
Status Gemeentelijk monument

Villa Duinlust is vrijstaand gelegen op een iets verhoogd terrein. Het pand staat haaks op de Schoollaan: de voorgevel is georiënteerd op de toegangsweg naar het St. Luciaklooster.

De oorspronkelijke villa Duinlust dateert uit circa 1850 en maakte deel uit van de 18de-eeuwse buitenplaats Duinlust. Het pand was oorspronkelijk kleiner dan de huidige villa: de zijgevels (Schoollaan) telden twee vensterassen (nu drie).

In opdracht van het bestuur van het St. Luciaklooster werd de villa in 1926 verbouwd tot woonhuis van de rector van het klooster. Het ontwerp is van de Heemsteedse architect N.J. Nijman, die ook het ontwerp leverde voor de St. Franciscusschool aan de Kerklaan (een gemeentelijk monument). Het pand werd in zuidelijke richting vergroot. Aan de oostgevel werd een grote serre aangebouwd. In 1985 is Duinlust, met behoud van de historische kernmerken, verbouwd tot zes appartementen.

Bouwkundige beschrijving

De villa heeft een in hoofdopzet rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een afgeplat schilddak. Op het voordakvlak zitten twee dakkapellen. De gevels zijn witgepleisterd en voorzien van een blokverdeling. De entree zit in het centrale, iets vooruitspringende deel van de gevel. Boven de entree is in de uitsparing van het pleisterwerk de naam Duinlustaangebracht.

De kopgevel langs de Schoollaan heeft drie T-schuiframen met éénruits bovenlichten met decoratief glas-in-lood. De achtergevel is deels tweelaags opgetrokken, heeft verschillende raamtypen en een entree. De oostelijke zijgevel heeft een meerkantigeéénlaags erker met een plat dak. De ramen bezitten glas-in-lood bovenlichten.

In het interieur bleven de centrale hal en het centrale trappenhuis behouden.

Gemeentelijk monument

Villa Duinlust heeft cultuurhistorische waarde vanwege de herinnering aan de oorspronkelijke 18de-eeuwse buitenplaats Duinlust. Als woonhuis van de toenmalige rector van het St. Luciaklooster heeft het pand eveneens cultuurhistorische waarde, die wordt versterkt vanwege de ruimtelijke relatie met het aangrenzende complex van het St. Luciaklooster, een gemeentelijk monument.

De villa heeft stedenbouwkundige en situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging langs de Schoollaan.

De villa heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een (late) neoclassicistische vormgeving waarbij ook niet-klassieke details vrij zijn toegepast.

Автор статьи: AlexJJ, HTTPS://HV-HB.NL

Datum: 15:22 21.03.2012
E-mail*
Meer info
Что отправить?Статью целиком Анонс
 
Naar boven