Jaarprogramma 2020

Jaarprogramma 2020 Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

Ook in 2020 onderneemt en organiseert de HVHB tal van activiteiten, vanzelfsprekend ook in ons Pomphuis naast de watertoren. Veel van ons jaarprogramma 2020 staat al vast, maar sommige activiteiten worden nog nader gepland. Wijzigingen in het programma zijn altijd mogelijk, raadpleeg daarom regelmatig de website. En geef u op voor onze e-mail nieuwsbrief (via secretaris@hv-hb.nl).

Woensdag 18 maart   Lezing Groenendaal ‘Bos en Park’
Een virtuele wandeling langs natuur- en cultuurhistorische elementen. Van het eerste historische gebruik tot modern geïntegreerd bosbeheer. Ervaar Groenendaal door de ogen van beheerder Rogier van Veldhuizen en leer het landschap lezen.

Aanvang: 14.00 uur, locatie Pomphuis, Watertoren 2 (bij de Nijverheidsweg).
Kosten: voor leden HVHB gratis, niet leden: € 5. Maximum aantal deelnemers: 20.
Opgeven bij: Joke Dondorp, joke@dondorp.nl

Vrijdag 3 april   Wandelexcursie Vinkenduin en Woestduin
Vinkenduin, Woestduin en Leyduin zijn eigendom van Landschap Noord-Holland. Het huidige huis Vinkenduin – de naam verwijst naar de voormalige vinkenbaan – is gebouwd in 1919. Het terrein was vroeger jachtgebied voor de bewoners van Leyduin en gasten van andere buitenplaatsen. Op Woestduin werden vanaf 1901 paardenraces gehouden. Er was een compleet ingerichte renbaan, naar ontwerp van tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer. Het 17de eeuwse huis Woestduin was verbouwd tot hotel. Maar in 1909 was alles weer afgelopen, omdat de gemeente Bloemendaal het gokken op zondag verbood. Tijdens onze wandelexcursie krijgt u informatie over de historie van Vinkenduin, Woestduin en Leyduin en kijkt u naar foto’s uit vroeger tijden.

Verzamelen: 14.00 uur, parkeerplaats Leyduin, bij De Kakeleye. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
Kosten: voor leden HVHB gratis, niet leden: € 5. Maximum aantal deelnemers: 15.
Opgeven bij: Gerry Weijers, evenementen@hv-hb.nl

April/mei   Expositie over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding
In ons Pomphuis naast de Watertoren tonen we films, foto’s en voorwerpen uit het archief van de HVHB. Ervaar de Tweede Wereldoorlog in Heemstede en Bennebroek. Veel van het materiaal is nog niet eerder geëxposeerd. Er verschijnt een speciaal themanummer van ons kwartaaltijdschrift HeerlijkHeden, dikker en uitgebreider met nieuwe onderzoeken en interviews.

Tentoonstelling geopend:    25 april 11-15 uur (opening om 11 uur)
                                                         26 april 11-15 uur
                                                         5 mei 11-15 uur
                                                         9 mei 11-15 uur
                                                         10 mei 11-15 uur
                                                         20 juni 11-15 uur (Veteranendag)

Donderdag 14 mei   Wandeling Groenendaal
Als vervolg op de lezing van 18 maart is  er op donderdag 14 mei een wandelexcursie in Groenendaal samen met de beheerder. Meer informatie hierover volgt.

Zondag 24 mei   Voorjaarsmarkt Binnenweg/Raadhuisstraat
De HVHB heeft een stand (ter hoogte van de winkelgalerij) op de jaarlijkse voorjaarsmarkt. Hier kunt u lid worden en onze publicaties aanschaffen waaronder het themanummer van ons kwartaaltijdschrift HeerlijkHeden over de Tweede Wereldoorlog in Heemstede en Bennebroek.

Donderdag 4 juni   Voorjaarsbijeenkomst HVHB Oude Kerk Heemstede
In het Adriaan Pauwjaar 2020 houden we onze voorjaarsbijeenkomst natuurlijk in de Oude Kerk met o.a. een lezing met o.a. een lezing over Adriaan Pauw en een bijdrage van leerlingen van klas 4 van Hageveld in het kader van hun maatschappelijke stage’.

Aanvang: inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20 uur. Na afloop informeel samenzijn.
Locatie Oude kerk, Wilhelminaplein.

Zaterdag 6 juni   Weekend van de begraafplaats
Tijdens het Weekend van de begraafplaats 5 t/m 7 juni worden diverse activiteiten georganiseerd op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan. Thema dit jaar is ‘Begraven is onbetaalbaar’.

Op zaterdag 6 juni houdt Marc de Bruijn van de HVHB een lezing in de aula om 13 en om 15 uur over dit thema met daarna een korte rondleiding. Toegang is gratis, aanmelding niet nodig.

Juli   Bezoek en wandeling Bakenesserkerk Haarlem

Augustus   Wandeling Haarlem, Thema Art Deco

12 september   Dag nieuwe bewoners Heemstede

12/13 September   Open Monumentendag
Thema van dit jaar is ‘Leermonument’. Nadere bijzonderheden volgen.

Oktober   Lezing Pomphuis
Meer informatie volgt.

12 november   Najaarsbijeenkomst  HVHB (Trefpunt Bennebroek)
Aanvang: inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20 uur. Na afloop informeel samenzijn.

Locatie Oude kerk, Wilhelminaplein.

: Harry Opheikens, HTTPS://HV-HB.NL

Datum: 22:34 27.01.2020