HeerlijkHeden nr. 167, februari 2016

een paar pagina’s uit HeerlijkHeden 167

Katholieken die aan een aparte uitleenbalie hun boeken haalden, we kunnen het ons nu niet meer voorstellen. Toch was het al revolutionair in Nederland dat in 1948 in Heemstede de openbare en de katholieke bibliotheek onder één dak kwamen.

En dan de meisjes voor dag en nacht die in de huishouding werkten, nog zo’n verdwenen verschijnsel, maar begin 1900 stonden de kranten vol met advertenties voor dienstboden.
Rond diezelfde tijd was er voor het blussen van een simpele brand al meer dan honderd man nodig. De handbrandspuiten stonden opgesteld in diverse brandspuithuisjes, soms speciaal daarvoor gebouwd.

Voorop de omslag het fraaie portret van burgemeester David Eliza van Lennep. Het is in 1916 geschilderd door Willy Sluiter. Op de achtergrond een vaas met campanula’s, bloemen met een symbolische betekenis. In dit nummer nog meer groei en bloei, van de bescheiden maar heel mooie stinsenflora op onze buitenplaatsen tot de grote bomen en heesters in de zo gevarieerd beplante middenberm van de Heemsteedse Dreef en de lindekom in Groenendaal.

De wijk Meerwijk in Bennebroek is gebouwd in de Bennebroekerpolder. Het is maar goed dat het Haarlemmermeer drooggelegd is. Op een heel interessante kaart is te zien hoe het water steeds meer land opslokte.

De HVHB is heel blij met de prachtig gerestaureerde pui van Raadhuisstraat 49, het pand van de vroegere kruidenier Zijlstra. Het geeft de straat allure en sfeer en is daarmee een voorbeeld voor andere winkeliers.

Verder in dit nummer onder meer alle plannen voor 2016, inclusief een aantal aantrekkelijke excursies.

Losse nummers zijn verkrijgbaar bij:

  • Boekhandel Blokker (Binnenweg Heemstede)
  • Primera De Pijp (Raadhuisstraat Heemstede)
  • Bruna Heemstede (Binnenweg Heemstede)
  • B&B Print Office (Binnenweg Heemstede)
  • Bruna Bennebroek (Zwarteweg Bennebroek)

Автор статьи: AlexJJ, HTTPS://HV-HB.NL

Datum: 11:43 30.04.2016
E-mail*
Meer info
Что отправить?Статью целиком Анонс
 
Naar boven