Twee films uit de oude doos

Aftocht van de Duitsers uit Heemstede, mei 1945
Deze film brengt de aftocht van de Duitsers op de Zandvoortselaan in Heemstede direct na de bevrijding van mei 1945 in beeld. De amateurfilm is gemaakt door de heer van Gunsteren, kapper aan de Zandvoortselaan nummer 57. Hij had zijn zaak waar nu makelaar Bos zit op de hoek Willem Klooslaan. Duidelijk is ook te zien dat de vrijheid gevierd werd met vlagvertoon en een feestelijk ingerichte etalage bij slagerij Quist, gevestigd op de andere hoek.
De film, die ook familiefestiviteiten bevat, is beschikbaar gesteld door zijn dochter, mevrouw Wil Buurman - van Gunsteren, woonachtig in Vijfhuizen.
De HVHB-filmregisseur van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, Ruud Bannink, heeft de film ingekort, zodat er een mooi beeld ontstaat van de meidagen van 1945.

Jozefschool Heemstede, 1962-1963
Deze film speelt zich af begin jaren zestig op de Jozefschool aan de Herenweg in Heemstede. Hij is gemaakt door Henk Heemskerk. Hij was onderwijzer aan deze katholieke basisschool voor jongens aan de Herenweg, schuin tegenover de Bavokerk. In de film volgt hij een klas gedurende het schooljaar 1962-1963.

De film geeft een prachtig beeld van die tijd:
• de festiviteiten op school,
• de schoolmelk,
• de tandarts op school,
• het schoolreisje,
• de zwemles in de zwemvijvers aan de Glipperdreef en
• het werk op de schooltuintjes aan de Herenweg.

Voor velen in Heemstede zal dat bekende beelden oproepen.
De film is aan geboden door zijn dochter, mevrouw Mariëlle Heemskerk.

De HVHB-filmregisseur van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, Ruud Bannink, heeft de film ingekort, zodat er een mooi beeld ontstaat van de school en omgeving en van de Herenweg.