HeerlijkHeden jaargang 2018 (175 t/m 178)

HeerlijkHeden 175 (februari 2018)

een paar pagina’s uit HeerlijkHeden 175

Begin 1900 werden de eerste prentbriefkaarten van Heemstede uitgegeven door Herman van Hout die op het Wilhelminaplein woonde. Dankzij hem zijn deze kijkjes in het dorpse leven van die tijd bewaard gebleven.

Van veel ouder datum zijn de vijf 16de- of 17de-eeuwse haardstenen in de collectie van de HVHB. Ze werden in 1959 gevonden bij graafwerkzaamheden bij villa Le Tigre. Er schuilt een bijzonder verhaal achter over de productie in Vlaanderen, de afbeeldingen in reliГ«f en de geschiedenis van het stoken.

In Bennebroek trokken in 2017 de eerste bewoners in hun gloednieuwe appartement binnen het Luciaklooster. Dankzij particulier initiatief is dit gemeentelijk monument na jaren van leegstand behouden gebleven.

In Heemstede verhuisde de bijna tweehonderd jaar bestaande firma Heems naar een groot nieuw pand aan de Havenstraat. Het familiebedrijf, begonnen als een handel in granen, is tegenwoordig landelijk bekend om z’n grote collectie tropische vissen.

Op de begraafplaats aan de Herfstlaan rust Johan Schorer, commissaris van de Koningin, vicepresident van de Raad van State en betrokken bij het huwelijk van Wilhelmina en Hendrik.

Verder in dit nummer de kunstschilder Ferdinand Hart Nibbrig, de in het vorige nummer niet besproken kerkorgels en de oproep om kandidaten voor te dragen voor de Burgemeester David Eliza van Lennep Erfgoedprijs.

Naar boven