Jaarprogramma 2017

Jaarprogramma Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek 2017

Ook in 2017 onderneemt en organiseert de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) weer verschillende activiteiten. In het jaar waarin de HVHB 70 jaar bestaat betrekken we als HVHB het Pomphuis naast de watertoren. Dit wordt onze werk-, archief- en expositieruimte. De openingsdatum moeten we nog bepalen en aan de inrichting moet nog veel gebeuren, maar we houden u hierover op de hoogte. En ook over wat u zou kunnen bijdragen!

Veel van ons jaarprogramma 2017 staat al vast, maar sommige activiteiten worden nog nader gepland. Wijzigingen in het programma zijn altijd mogelijk, raadpleeg daarom regelmatig deze pagina.

donderdag 23 februari: Excursie Paviljoen Welgelegen, Haarlem

Paviljoen Welgelegen is op dit moment het hart van de provinciale politiek, maar heeft een lange historie. Welgelegen werd in opdracht van de Amerikaans-Amsterdamse bankier Henry Hope gebouwd in de neoclassicistische Lodewijk XVI-stijl. De bouw startte in 1785 en werd in 1789 voltooid. In 1794 verliet Hope Welgelegen op de vlucht voor de Franse troepen, richting Engeland. In 1808 kocht Lodewijk Napoleon de buitenplaats, die hij omdoopte in Paviljoen Welgelegen. Na het vertrek van de Fransen kwam het pand in handen van het Koninkrijk der Nederlanden.

Programma:
- ontvangst in de Lodewijk Napoleonzaal met koffie, thee en water
- inleiding over de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners in de Statenzaal
- rondleiding door een ervaren gids, met een bezoek aan de ‘Hopezaal’ en andere historische vertrekken

Verzamelen: 10.30 uur, melden bij receptiebalie provinciehuis, Dreef 3, Haarlem.
Kosten: HVHB-leden gratis, niet-leden € 5,- (graag vermelden of u lid bent)
Aantal deelnemers: maximaal 30
Parkeren: parkeergarage bij het Provinciehuis (betaald parkeren)

Opgeven bij: Theo Jonckbloedt, 023-5294499 of Marijke van Donge, vandonge47@gmail.com, graag uw telefoonnummer vermelden.

zondag 12 maart: 70-jarig jubileum HVHB

Op 12 maart 1947 werd de Vereniging Oud Heemstede-Bennebroek opgericht. Deze dag vieren we in stilte, denkend aan alle vrijwilligers die veel tijd en energie hebben gestoken om Heemstede en Bennebroek mooi en karaktervol te houden en aan al onze leden. Op vrijdag 17 maart is er een (besloten) jubileumborrel voor alle (oud)vrijwilligers.

dinsdag 21 maart: Excursie Grote of Sint-Bavokerk, Haarlem

We kennen allemaal de Grote of Sint-Bavokerk aan de Grote Markt in Haarlem, misschien vooral van buiten. Boven op de middeleeuwse gotische kruiskerk, gebouwd tussen 1370 en 1520, staat de houten, met lood beklede toren, waarvan het topje zich op 75 boven de grond bevindt. Vanaf 1559 was de kerk de kathedraal van het nieuw opgerichte bisdom Haarlem, totdat hij na de Reformatie een protestants bedehuis werd. We willen u graag, onder leiding van een gids, de binnenkant van de kerk laten zien om daar nog veel meer te weten te komen.

Verzamelen: 10.00 uur bij de ingang van de kerk, Grote Markt 22 (noordzijde)
Kosten: HVHB -leden gratis, niet- leden € 5,- (graag vermelden of u lid bent)
Aantal deelnemers: maximaal 20

Opgeven bij: Marijke van Donge, vandonge47@gmail.com, graag uw telefoonnummer vermelden

vrijdag 31 maart t/m zondag 2 april: Heemsteedse Kunstbeurs

Voor de vijfde keer wordt de Heemsteedse Kunstbeurs georganiseerd, dit jaar opnieuw in Sportplaza Groenendaal, Sportparklaan 16. De HVHB toont op haar stand een stilleven van de Heemsteedse kunstenaar Herman Heuff, tot op heden onbekend en in privébezit. Meer informatie over de beurs vindt u op www.heemsteedsekunstbeurs.nl

donderdag 20 april: Hofjeswandeling de ‘Groene Oases’, Haarlem

De historische hofjes van Haarlem worden wel de groene oases van de stad genoemd. De hofjes die we gaan bekijken zijn van de 14de tot in de 19de eeuw gesticht. Het hofje van Bakenes uit 1395 is het oudste. De hofjes waren bedoeld voor behoeftige ouderen en bejaarde vrouwen. Het programma voor 20 april staat nog niet helemaal vast, maar we zullen in ieder geval worden rondgeleid door een ervaren gids.

Verzamelen: 10.30 uur, Grote Markt bij het standbeeld van Lourens Jansz Koster
Kosten: HVHB-leden gratis, niet-leden € 5,- (graag vermelden of u lid bent)
Aantal deelnemers: maximaal 30
Opgeven bij: Joke Dondorp, joke@dondorp.info, graag uw telefoonnummer vermelden

mei: Wandeling Agrarisch Vogelenzang

Exacte datum en nadere informatie volgen.

zondag 21 mei: Voorjaarsmarkt Binnenweg/Raadhuisstraat

De HVHB is aanwezig met een stand ter hoogte van de winkelgalerij.

maandag 29 mei t/m vrijdag 2 juni: Maatschappelijke stage 4e klas Hageveld

De HVHB biedt leerlingen gedurende deze week een stage aan. Het eindresultaat hiervan wordt vertoond op de Najaarsbijeenkomst van 9 november.

donderdag 8 juni: Voorjaarsbijeenkomst HVHB

Aanvang 19.30 uur. Programma wordt nader bekend gemaakt. Tijdens deze bijeenkomst vindt in ieder geval de uitreiking van de Burgermeester David Eliza van Lennep Erfgoedprijs 2017 plaats.

juni: Excursie Rederijkerskamer “Trou moet blijcken”

augustus: bezoek Fort IJmuiden

zaterdag 9 september: Open Monumentendag

Het thema van dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Op deze dag kunt u verschillende monumenten bezoeken, die wellicht niets te maken hebben met het thema, maar die hiervoor speciaal opengesteld worden. Nadere gegevens volgen.

zaterdag 9 september: Open dag nieuwe bewoners Heemstede

De HVHB biedt de nieuwe inwoners van Heemstede in samenwerking met de gemeente een rondrit in een klassieke NZH bus door historisch Heemstede aan. Ondertussen vertellen we ze van alles over de geschiedenis van ons prachtige dorp. Want iedereen die in Heemstede komt wonen, moet iets weten over de geschiedenis van ons dorp.

oktober: Lezing Watermanagement

donderdag 9 november: Najaarsbijeenkomst

Aanvang 19.30 uur. Programma wordt nader bekend gemaakt.