Bennebroek, Bennebroekerlaan 93: voormalig postkantoor

Oorspronkelijke functie Postkantoor
Huidige functie Woonhuis en winkel
Bouwjaar 1899
Architect onbekend
Status Gemeentelijk monument

Het in neorenaissancestijl gebouwde postkantoor ligt in de rooilijn van de Bennebroekerlaan pal tegenover de Roohellerbrug, op de hoek van de Bennebroekerlaan, Meerweg, Schoollaan en Binnenweg. Het pand lag tot 1929 ingeklemd tussen twee buurpanden. In dat jaar werd uit verkeersoverwegingen de entree van de Schoollaan verbreed en het oostelijke buurpand gesloopt. Met de voltooiing kreeg Bennebroek zijn eigen postkantoor.

De Bennebroekerlaan behoort samen met de Binnenweg en de Reek tot de oudste wegen van Bennebroek. Aan de laan lagen blekerijen, zoals Middendorp, Duinlaan en Hemelrijk. Naast de blekerijen stonden hier en daar wat huisjes en later neringen, met name aan de zuidzijde. Aan de noordzijde lagen lange tijd voornamelijk bollenvelden.

Vanaf het midden van de 19e eeuw trok Bennebroek, als gevolg van de sterke verbetering van de infrastructuur (verharding wegen, spoorlijn Haarlem-Heemstede, stoomtram, dorpsverlichting), veel renteniers en welgestelde forensen. Onder meer langs de Bennebroekerlaan verrees een groot aantal luxueuze villa’s en herenhuizen.

Bouwkundige beschrijving

Het hoofdvolume heeft een min of meer trapeziumvormig grondplan en is opgetrokken uit twee bouwlagen en een kapverdieping onder een mansardedak met rode pannen. De voorgevel is gemetseld in grauwe baksteen. Boven de vensters zitten segmentbogen. De voorgevel is een trapgevel, die bekroond wordt door een natuurstenen kogelvormige versiering.

De originele, houten winkelpui bestaat uit een éénruits etalageraam met rechts daarvan de winkelentree. Daarboven bevinden zich glas-in-loodramen. De winkelpui wordt afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst.

De belangrijkste wijzigingen aan het pand betreffen de linker (oostelijke) zijgevel en de achtergevel. De voorgevel bleef nagenoeg intact.

Gemeentelijk monument

Het voormalige postkantoor uit 1899 heeft cultuurhistorische waarde vanwege de uniciteit en de oorspronkelijke functie als dorpspostkantoor.

Het gebouw is beeldbepalend gelegen tegenover de Roohellerbrug. De ruimtelijke relatie met de Reek versterkt het situationele belang.

Architectuurhistorisch is het pand waardevol vanwege de kwaliteit van het ontwerp in neorenaissancestijl. Vooral de topgevel en de winkelpui zijn kenmerkend. De bescherming is dan ook vooral gericht op de voorgevel in al zijn details.

Naar boven