Bronsteeweg 59

De Ceder

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
omstreeks 1920
Architect
H. Korringa (1877-1969)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Dit landhuis staat op een groot perceel aan het eind van de Bronsteeweg, schuin achter Zorgcentrum St. Jacob in de Hout. Aan drie kanten wordt het perceel omgeven door het water van de Crayenestervaart, waardoor er een smal bruggetje nodig is om naar de openbare weg te komen. De naam van het huis, ‘De Ceder’, verwijst naar de monumentale Libanonceder die vermoedelijk eind 19de eeuw is geplant en die naast het houten bruggetje goed in het zicht staat. De Ceder is een van de individuele villa’s die de Bronsteeweg zijn specifieke karakter geven.

Bouwkundige beschrijving

Door al het groen is het wat lastig te zien, maar dit landhuis is gebouwd in een landelijk-traditionele stijl door de Heemsteedse architect H. Korringa. Het bestaat uit twee bouwlagen met een in hoogte verspringende rieten kap en twee Engelse schoorstenen.

De benedengevels zijn van rode baksteen, maar de verdieping is bekleed met een donkerrood geschilderd houten beschot. Donkerrood zijn ook de houten luiken naast enkele, in gebroken wit geschilderde, vensters met roedeverdeling. Op een vooruitspringend deel van de voorgevel bevindt zich een loggia met houten kolommen. De entree met de luifel is rechts in de voorgevel te vinden met links daarvan openslaande terrasdeuren.

Een jaar na de bouw, in 1921, ontwierp Korringa ook het bruggetje met het hekwerk en een prieel met een pergola. In 1926 voegde hij nog een garage met een rieten kap toe.

Gemeentelijk monument

Landhuis De Ceder met zijn monumentale Libanonceder staat zeer beeldbepalend in de zichtas van de afslag van de Heemsteedse Dreef naar de Bronsteeweg. Door de landelijk-traditionele stijl van het huis, de waterpartij met het bruggetje en het monumentale groen wordt het villaparkachtige karakter van Heemstede meteen bij de noordgrens van de gemeente al benadrukt. Het huis is ook kenmerkend voor de bebouwing met individuele villa’s langs de Bronsteeweg. De Ceder is architectuurhistorisch van belang als gaaf voorbeeld van de landelijk-traditionele stijl van de jaren twintig van de vorige eeuw. De villa is ook van belang omdat zij is ontworpen door de in Heemstede bekende architect H. Korringa. Behalve het huis zijn ook de ceder en het bruggetje het beschermen waard.

Locatie

Bronsteeweg 59
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Bronsteeweg 59

De Ceder

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bronsteeweg 49

Villa Interlaken / Gramophone House

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Overboslaan 6

Bovema opnamestudio

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Caspar Fagellaan 8

Koetshuis en oranjerie Bosch en Hoven

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie